Etusivu Tiedotteet Sarkomaa: Pohjoismaat ja Baltia muodostavat toimivan tutkimus- ja koulutusalueen

Sarkomaa: Pohjoismaat ja Baltia muodostavat toimivan tutkimus- ja koulutusalueen

tiedote
31-10-2007

Opetusministeri Sari Sarkomaa johti keskiviikkona puhetta Pohjoismaiden opetusministerineuvostossa sekä Pohjoismaiden ja Baltian maiden opetusministerien tapaamisessa Oslossa. Suomi toimii Pohjoismaiden ministerineuvoston puheenjohtajana vuonna 2007.

Nordplus-verkosto- ja liikkuvuusohjelmat avautuvat vuoden 2008 alusta myös Baltian maille. Sarkomaa totesi Pohjoismaiden ja Baltian maiden opetusministerien tapaamisessa ohjelman laajennuksen olleen yksi Suomen puheenjohtajakauden tärkeimmistä tehtävistä.

– Baltian maiden osallistuminen Nordplus-ohjelmiin avaa uusia mahdollisuuksia työvoiman liikkuvuudelle sekä vahvistaa Pohjoismaiden ja Baltian maiden yhteiskuntien tuntemusta. Globaaleilla työmarkkinoilla lähialueiden syvempi tuntemus korostuu entisestään. Nordplus-ohjelmat pyrkivät lisäämään kaikkien koulutusasteiden välistä yhteistyötä sekä edistämään opiskelija- ja opettajavaihtoa sekä kulttuurillista yhtenäisyyttä. On erinomaista saada Baltian maat tiivisti mukaan yhteistyöhön, Sarkomaa sanoi.

– Me Pohjoismaissa pidämme Nordplus-ohjelmia pohjoismaisen koulutusyhteistyön lippulaivoina. Uskon, että tämä ratkaisu ja uudet ohjelmat parantavat koulutuksen laatua ja sitä kautta rakentavat entistä toimivamman koulutus- ja tutkimusalueen, Sarkomaa painotti.

Pohjoismaiden opetusministerit keskustelivat omassa kokouksessaan muun muassa yhteisistä keinoista vastata globalisaation haasteisiin. Sarkomaa totesi, että globalisaatio edellyttää osaamisen nostamista kaikilla tasoilla.

– Globalisaatio edellyttää osaamista ei vain huipputasolla, vaan myös huolehtimista siitä, että perusopetus on laadukasta ja kaikilla on mahdollisuus jatkokoulutukseen. Korkeakoulutuksen ja tutkijankoulutuksen alueelta on löytynyt innostavia yhteisiä hankkeita, kuten pohjoismaiset tutkijakoulut ja Nordic Masters -ohjelmat, joiden avulla voidaan laadullisesti syventää pohjoismaisten yliopistojen yhteistyötä. Pohjoismaiden yhdentyvä elinkeinoelämän ja koulutuksen yhteistyön tiivistäminen on myös avainasemassa, Sarkomaa korosti.

– On tärkeää, että hyödynnämme täysimääräisesti olemassaolevia rakenteita. Tutkimuksen alueella keskeisen rakenteemme on NordForsk, jonka työ on lähtenyt hyvin käyntiin. Kannattaa mieluummin tukeutua olemassa olevien rakenteiden vahvistamiseen kuin synnyttää uusia rakenteita, puhumattakaan instituutioista, Sarkomaa sanoi._ _ _

Lisätietoja:
- erityisavustaja Laura Rissanen, puh. (09) 160 77409

tp
Etusivu Tiedotteet Sarkomaa: Pohjoismaat ja Baltia muodostavat toimivan tutkimus- ja koulutusalueen