Etusivu Tiedotteet Valtion journalistipalkinnot neljälle ja sanomalehtimieseläke kymmenelle

Valtion journalistipalkinnot neljälle ja sanomalehtimieseläke kymmenelle

tiedote / pressmeddelande
01-06-2007

Toimittajat Tapani Lepola, Kaj Sandelin, Elina Simonen ja Raija Uljas ovat saaneet tämänvuotisen valtion journalistipalkinnon. Suuruudeltaan 8 500 euron palkinto myönnetään pitkästä ja merkittävästä journalistisesta urasta. Kulttuuri- ja urheiluministeri Stefan Wallin jakoi palkinnot perjantaina Helsingissä. Valtion journalistipalkinnot jaettiin nyt viidennentoista kerran.

Palkinnot ja eläkkeet myöntää opetusministeriö toimittajalautakunnan esityksestä. Toimittajalautakunta koostuu journalistijärjestöjen ja opetusministeriön edustajista.

Palkintoperustelut

Tapani Lepola

Päätoimittaja Tapani Lepola kuuluu maan arvostetuimpiin johtaviin journalisteihin. Hänen pitkä ja erittäin monipuolinen kokemuksensa useamman alan tehtävissä on antanut hänen työhönsä poikkeuksellisen laaja-alaista asiantuntemusta sekä koti- että ulkomaisten aiheiden alueilla. Maakuntalehden linjaa vetävänä kirjoittajana Lepola on aina nojannut vankkaan tietoon ja punninnut erilaisia näkemyksiä, tuloksena tasapainoinen ja linjakas, maan ja maakunnan etuun johdonmukaisesti pyrkivä mielipidejournalismi.

Toimiessaan lähes kolme vuosikymmentä Savon Sanomien toimituksen johtavissa tehtävissä, siitä viimeisen viisitoista vuotta vastaavana päätoimittajana, Lepola on kehittänyt maakuntalehteään teknologisesti, omistuksellisesti ja henkisesti vaihtuvissa olosuhteissa aina sen perustehtävän muistaen ja sitä tarvittaessa puolustaenkin.

Kaj Sandelin

Under drygt 40 år verkade Kaj Sandelin som journalist vid Jakobstads Tidning. Redan under studietiden vid Jakobstads gymnasium och sedan Åbo Akademi, verkade han som sommarredaktör och freelancer, för att bli fast medarbetare år 1970.

Inom journalistiken blev Sandelin främst känd för sina människonära och varma personintervjuer, men hans breda kännedom om närsamhället kom till nytta i den dagliga nyhetsbevakningen. Kännetecknet för Sandelins texter var sakkunskap och noggrannhet. Sandelins satte mycken möda på källforskning, men också på att texterna blev genomarbetade såväl till språk som sak.

Kaj Sandelin var också en tillgång inom redaktörskollegiet. Han delade med sig av sakkunskap och lokalkännedom, och han verkade fackligt för bättre arbetsvillkor. Kaj verkade dels som styrelsemedlem och ordförande för Mellersta Österbottens journalister, men också i tiotalet år som ledamot i förbundsfullmäktige. Han var också en av aktivisterna när journalistföreningen skaffade sin fritidsstuga.

Elina Simonen

Elina Simosen ansiokas journalistin ura on kestänyt noin 45 vuotta. Se alkoi Naisten Maailman toimittajana vuonna 1962. Sen jälkeen hän on työskennellyt toimittajana Uusi Maailma -lehdessä, Anna-lehdessä, Jaana-lehdessä, Seuran toimituspäällikkönä ja viimeksi Kotilieden päätoimittajana.

Elina Simonen on laatunaistenlehtijournalismin uranuurtaja, joka omissa jutuissaan, erityisesti henkilöhaastatteluissa, on tuonut haastateltaviensa persoonaa esille koskettavasti, lämmintä huumoria unohtamatta. Hän on journalistina ja päätoimittajana väsymättömästi puolustanut yhteiskunnallista oikeudenmukaisuutta ja sukupuolten tasa-arvoa. Pitkän uransa nimenomaan naistenlehdissä työskennelleenä hän on myös korostanut naistenlehtien merkitystä niin tiedon kuin elämysten antajana.

Koko journalistien ammattikunnan puolesta hän on tehnyt työtä niin Suomen aikakauslehdentoimittajain liiton kuin Aikakauslehtien Päätoimittajat Ry:n puitteissa.

Raija Uljas

Toimittaja Raija Uljas on tehnyt pitkän, monipuolisesti merkittävän työn suomalaisen aikakauslehdistön palveluksessa.

Kotitalousopettajaksi valmistunut Uljas on toiminut Anna-lehden ruokatoimittajana ja reportterina sekä Me-lehden toimittajana ja päätoimittajana. Hän on myös avustanut vapaana toimittajana useita lehtiä kuten Kuluttaja, Voi hyvin, Etiketti, ET-lehti, Hyvä Ateria sekä keväästä 2004 lähtien Suomen Kuvalehti Gourmet, jonka toimituskunnan keskeisiä voimia hän on.

Paljolti hänen journalistisen kyvykkyytensä ansiosta aikakauslehtien ruoka-artikkelit alkoivat kehittyä moderniin suuntaan jo 1970-luvulla ja saada myös sitä visuaalista loistokkuutta, joka niissä on nykyään yhä keskeisempää. Hän on työssään tinkimätön, asiantunteva ja luotettava sekä kirjoittajana persoonallinen, selkeä ja ytimekäs.

Raija Uljas on kuitenkin myös yleisjournalisti, jolle läheisiä ovat mm. yhteiskunnalliset aiheet, ekologia ja matkailu. Kuluttajavalistuksen kehittäminen kiinnostavaksi ja lukijaystävälliseksi on ollut olennaista hänen työssään.

Vastuunkantoa yhteisistä asioista kuvastavat myös lukuisat järjestö- ja luottamustoimet muun muassa lehtiyhtiöiden pääluottamusmiehenä, sekä Suomen Journalistiliiton ja Suomen Aikakauslehdentoimittajain Liiton luottamustehtävissä.

-- -- --

Henkilötietolain perusteella ylimääräisen sanomalehtimieseläkkeen saajien nimiä ei julkaista Internetissä ilman erillistä lupaa.

-- -- --

Lisätietoja:
- kulttuuriasiainneuvos Kristina Hautala-Kajos, puh. (09) 160 77218
- johtaja Rauno Anttila, puh. (09) 160 77470

pe

Kulttuuri- ja urheiluministeri Stefan Wallin jakai valtion journalistipalkinnot perjantaina 1.6.2007 kello 12.00 Säätytalo, sali 10, Snellmaninkatu 9-11, Helsinki

Etusivu Tiedotteet Valtion journalistipalkinnot neljälle ja sanomalehtimieseläke kymmenelle