Etusivu Puheet Suomen liikuntakulttuurin ja -urheilun suuret ansioristit -tilaisuus

Suomen liikuntakulttuurin ja -urheilun suuret ansioristit -tilaisuus

Ajankohta
27-05-2009
Puhuja
Stefan Wallin
Tilaisuus/Paikka
Suomen liikuntakulttuurin ja urheilun suuret ansioristit -tilaisuus, valtioneuvoston juhlahuoneisto, Helsinki
Kulttuuri- ja urheiluministeri Stefan Wallin
Suomen Liikuntakulttuurin ja urheilun suurten
ansioristien luovutus
27.05.2009 Valtioneuvoston juhlahuoneisto


Tasavallan Presidentti Tarja Halonen on suonut minulle kunnian olla tänään luovuttamassa Suomen liikuntakulttuurin ja urheilun kaksi suurta ansioristiä ansioituneille urheilijoille ja olen ottanut tämän tehtävän suurella mielihyvällä vastaan kulttuurista ja urheilusta vastaavana ministeriä.

Suomen liikuntakulttuurin ja urheilun suuri ansioristi annetaan tunnustukseksi erityisen ansiokkaasta Suomen liikuntakulttuurin ja urheilun hyväksi tehdystä työstä. Suuren ansioristin voi saada vain Suomen kansalainen ja enintään 12 samanaikaisesti elävää henkilöä. Tänään tämän arvokkaan tunnustuksen saajat hiihtäjä Siiri Rantanen ja vammaisurheilija Veikko Puputti täyttävät Tasavallan Presidentin asetuksen edellyttämät kriteerit ansiokkailla urheilu- ja elämänurillaan.

Tänään annettavien tunnustusten aikaisemmat ja nykyiset haltijat muodostavat hienen läpileikkauksen Suomen liikuntakulttuurin merkittävimmistä vaikuttajista koko viime vuisisadalta. Ensimmäiset Suomen liikuntakulttuurin ja urheilun suurten ansioristien myönnöt tapahtuivat vuonna 1947 ja ne annettiin silloin jo nyt edesmenneille kouluneuvos Elli Björkstenille, toimitusjohtaja Hanne Kolehmaiselle ja toimitusjohtaja Paavo Nurmelle. Vuonna 1948 seuraavassa ansioristien jakotilaisuudessa suuret ansioristit annettiin edelleen aikansa suurille urheiluvaikuttajille kouluneuvos Anni Collanille, kaupunginjohtaja Erik von Frenckellille, professori Lauri Pihkalalle, filosofian maisteri Viktor Smedsille ja kouluneuvos Arvo A. Vartialle.

Suuria ansioristejä on ennen tämän päivän tilaisuutta myönnetty 36 kappaletta. Risteistä suurin osa on annettu urheilujohtajille ja -vaikuttajille sekä huippu-urheilijoille. Liikuntakulttuurin laajentumista myönnöissä ovat osoittaneet Sulo Kolkan saama tunustus, kun hän sai suuren ansioristin aikanaan urheilutoimittajana, Kalevi Tuominen huippu-urheiluvalmennuksen edustajana ja hiljattain kuollut Martti J. Karvonen liikuntatieteen yhtenä uranuurtajana. Tällä kertaa tunnustus myönnetää huippu-urheiluansioista ja esimerkillisestä naisurheilijaroolistaan hiihtäjä Siiri Rantaselle ja Veikko Puputille, jonka osalta suurten ansioristien myönnössä tapahtuu myös uusi aluevaltaus, kun hänen ansionsa ovat vammaishuippu-urheilun sekä laaja-alaisen vammaisliikuntatoiminnan kehittämisen alueilta.

Siiri Rantanen on voittanut yhden olympiakullan ja kaksi olympiapronssia., viisi mitalia MM-kisoissa ja Suomenmestaruustasolta peräti 26 mitalia. Siiri Rantasen ansiot eivät ole rajoittuneet yksin hiihtoon, vaan hän on osoittanut monipuolisuutensa huippu-urheilijana yleisurheilun ratajuoksussa, maastojuoksussa ja maantiepyöräilyssä, joista hänellä on yhteensä kuusi SM-tason mitalia. Siiri Rantanen on ollut kolmella vuosikymmenellä yksi menestyneimmistä ja Suomen kansan rakastamista naisurheilijoista, joka tunnettiin hiihtouransa aikana peräänantamattomana latujen taistelijana. Vuoden suomalaiseksi naisurheilijaksi Siiri Rantanen on valittu neljä kertaa ja hänelle on myönnetty Pro Urheilupalkinto vuonna 2000.

Liikuntatieteen maisteri Veikko Puputti on ollut suomalaisen paralympiaurheilun keskeisimpiä vaikuttajia. Hänellä on ollut 1960-luvun lopusta lätien mittava ura vammaisurheilussa urheilijana, järjestöjohtajana, kouluttajana, luennoitsijana sekä asiantuntijana niin valtionhallinnossa kuin muissa yhteisöissä. Hän oli urheilijana kahdeksissa kesä- ja talviparalympialaisissa saavuttaen viisi kultaa jääratakelkkailussa ja hopeaa jousiammunnassa sekä on toiminut useiden Suomen paralympiajoukkueiden johtajana sekä opetusministeriön asiantuntijana paralympialaisissa. Veikko Puputin ansioksi lasketaan myös pyörätuolikoripallon rantauttaminen Suomeen. Lisäksi Puputin kansallinen ura on ollut mittava Suomen Invalidien Urheiluliitossa, valtion liikuntaneuvostossa, urheiluseuratasolla sekä johtavissa tehtävissä kuntoutumis- ja liikuntakeskuksissa.
Etusivu Puheet Suomen liikuntakulttuurin ja -urheilun suuret ansioristit -tilaisuus