Hemsidan Kultur

Aktuell kulturpolitik

Statsprisen gick till Andelslaget Poesia, översättaren Riina Vuokko och seriekonstnären Kati Kovács

kirjallisuuspalkinto_500x250px

Statens litteraturkommission har beviljat statsprisen i litteratur till Andelslaget Poesia och översättaren Riina Vuokko. Det första statspriset i seriekonst gick till seriekonstnären Kati Kovács. Prisen på 15 000 euro delades ut av kultur- och bostadsminister Pia Viitanen på fredagen i Helsingfors.

Pressmeddelande 24.10.

Understöd som kan sökas i oktober

Ansäkningstiden för en stor mängd understöd, bl.a. i anslutning till kultur, går ut i oktober. Mer info och länkar till understöden hittar du i webbnyheten.

Läs mer

Statens utländska översättarpris till den tyska översättaren Angela Plöger

Angela Plöger. Photo: (c) FILI / Katja Maria NymanKultur- och bostadsminister Pia Viitanen har i dag vid bokmässan i Frankfurt överräckt statens utländska översättarpris till tyska Angela Plöger.

Angela Plöger (f. 1942 i Danzig) har en lång karriär bakom sig som översättare av finländsk litteratur till tyska. Hon har doktorerat i finska språket vid Hamburgs universitet.
Läs mer

Minister Viitanen inviger Finlands paviljong på bokmässan i Frankfurt

fc-logo-6-lines-outline-rgb-english-1Kultur- och bostadsminister Pia Viitanen deltar i bokmässan i Frankfurt 7.-8.10. I år är Finland temaland under detta världens största evenemang inom bok- och mediebranschen.

Mässans officiella öppningsceremoni går av stapeln tisdagen den 7 oktober. Efter öppningsevenemanget öppnas Finlands mässpaviljong FINNLAND. COOL. av minister Viitanen.

Pressmeddelande 7.10.

Prisen för kulturtidskrifter till tidskrifterna Skärgård och Esitys

kulttuurilehdet

Kvalitetsprisen på 10 000 euro  för kulturtidskrifter gick i år till Skärgård och Esitys.

Kulturtidskrifterna ifrågasätter självklarheter och de engagerar sig, sade Viitanen vid prisutdelningstillfället

Pressmeddelande 3.10.

Projektet KUULTO förde kulturtjänster och kommuninvånare närmare varandra

viuluResultaten för försöksverksamheten inom ramen för utvecklingsprojektet för kommunernas kulturverksamhet KUULTO ha utvärderats. Meningen med KUULTO-projektet var att föra kulturtjänsterna och kommuninvånarna närmare varandra. Projektet ökade kommuninvånarnas deltagande i kulturtjänster. Projektets utvärderingsrapport överräcktes till kultur- och bostadsminister Pia Viitanen den 25 juni. Pressmeddelande 25.6.