Hemsidan Kultur

Aktuell kulturpolitik

Riksdagspartier kräver att utlåningsersättningen höjs till en nordisk nivå

nostoDe partier som var representerade i riksdagen åren 2011–2015 har undertecknat en gemensam proklamation där man kräver att nivån på utlåningsersättningen höjs. 

I proklamationen konstateras att olika utskott i riksdagen under flera års tid har observerat den låga nivån på utlåningsersättningar jämfört med nivån i till exempel de andra nordiska länderna, samt att undervisnings- och forskningsbiblioteken ligger utanför ersättningarna. Pressmeddelande 6.3.

Minister Viitanen delade ut nio Finlandspriser till meriterade konstnärer

suomipalkinnotFinlandsprisen 2014 gick till sångerskan Hilja Grönfors, gemensamt till konstnärerna Kalle Hamm och Dzamil Kamanger, teaterregissören Susanna Kuparinen, pianisten Jukka Nykänen, författaren Timo Parvela, seriekonstnären Ville Ranta, filmfotografen Timo Salminen, Konst- och kulturcentret Kaarisilta rf samt rockgruppen Popeda.

Kultur- och bostadsminister Pia Viitanen delade ut prisen den 4 december i Helsingfors.
Pressmeddelande 4.12.

Det barnkulturpolitiska programförslaget kör igång med projekt

lastenkulttuuriBarndagsprisen för 2014 har beviljats till Raumo konstmuseum och Dansteatern Raatikko. Statsprisen i barnkultur går i år till författaren-illustratören Linda Liukas och musikduon Soiva Siili.

Kultur- och bostadsminister Pia Viitanen delade ut priserna och berättade vid samma tillfälle om det barnkulturpolitiska programförslaget som kör igång med i och med ett antal projekt. Meningen är attöka barns deltagande i konst och kultur och att skapa nya sätt att ge vidare kunskap och erfarenheter om olika konstområden och om kulturarvet.
Pressmeddelande 20.11.

Rejäl höjning av utlåningsersättningen

kirjastossaRegeringen har slagit fast kompletteringarna i budgetpropositionen för 2015 och föreslår en höjning på 4 miljoner i utlåningsersättningen .

Den upphovsrättsliga ersättningen, som utbetalas då ett exemplar av ett verk lånas ut från ett bibliotek, fördubblas i och med höjningen till drygt 8,2 miljoner euro.
Pressmeddelande 17.11.

Minister Viitanen delade ut statsprisen för musik, scen- och danskonst

palkinto Årets statspris i musik gick till Helsingfors domkyrkas gosskör Cantores Minores. Statspriset i scenkonst gick till dramatikersamfundet Teksti och danskonstnären Mirja-Liisa Herhi fick statspriset i danskonst.

Pressmeddelande 4.11.

Understöd som kan sökas i oktober

Ansökningstiden för en stor mängd understöd, bl.a. i anslutning till kultur, går ut i oktober. Mer info och länkar till understöden hittar du i webbnyheten.

Läs mer

Statens utländska översättarpris till den tyska översättaren Angela Plöger

Angela Plöger. Photo: (c) FILI / Katja Maria NymanKultur- och bostadsminister Pia Viitanen har i dag vid bokmässan i Frankfurt överräckt statens utländska översättarpris till tyska Angela Plöger.

Angela Plöger (f. 1942 i Danzig) har en lång karriär bakom sig som översättare av finländsk litteratur till tyska. Hon har doktorerat i finska språket vid Hamburgs universitet.
Läs mer

Minister Viitanen inviger Finlands paviljong på bokmässan i Frankfurt

fc-logo-6-lines-outline-rgb-english-1Kultur- och bostadsminister Pia Viitanen deltar i bokmässan i Frankfurt 7.-8.10. I år är Finland temaland under detta världens största evenemang inom bok- och mediebranschen.

Mässans officiella öppningsceremoni går av stapeln tisdagen den 7 oktober. Efter öppningsevenemanget öppnas Finlands mässpaviljong FINNLAND. COOL. av minister Viitanen.

Pressmeddelande 7.10.

Prisen för kulturtidskrifter till tidskrifterna Skärgård och Esitys

kulttuurilehdet

Kvalitetsprisen på 10 000 euro  för kulturtidskrifter gick i år till Skärgård och Esitys.

Kulturtidskrifterna ifrågasätter självklarheter och de engagerar sig, sade Viitanen vid prisutdelningstillfället

Pressmeddelande 3.10.

Projektet KUULTO förde kulturtjänster och kommuninvånare närmare varandra

viuluResultaten för försöksverksamheten inom ramen för utvecklingsprojektet för kommunernas kulturverksamhet KUULTO ha utvärderats. Meningen med KUULTO-projektet var att föra kulturtjänsterna och kommuninvånarna närmare varandra. Projektet ökade kommuninvånarnas deltagande i kulturtjänster. Projektets utvärderingsrapport överräcktes till kultur- och bostadsminister Pia Viitanen den 25 juni. Pressmeddelande 25.6.