Hemsidan Kultur

Aktuell kulturpolitik

Finland och nordisk kultur på tapeten i London

Foto: Southbank Centre / Belinda LawleyDen 13 januari gick öppninsceremonin för kulturevenemanget Nordic Matters av stapeln i South Bank Centre i London. Nordic Matters presenterar under hela 2017 nordisk konst och kultur som en del av Southbank Centres repertoar.  I anslutning till öppningsevenemanget hölls också ett inofficiellt nordiskt kulturministermöte.

Pressmeddelande 13.1.

Bekanta dig med den nya tjänsten Varkulturmiljo.fi och #vårkulturmiljö

kulttuuriymparisto_tunnus_sv_webUtforska, lär och bli inspirerad samt vårda och bevara kulturmiljön med hjälp av den nya webbtjänsten Varkulturmiljo.fi. Fira den nya webbplatsen genom att delta i fototävlingen #vårkulturmiljö, som är öppen för alla. Pressmeddelande 12.4.

Principen med procentkonst utvidgas

spetsprojekt_logoUndervisnings- och kulturminister Sanni Grahn-Laasonen har tillsatt en sakkunniggrupp för att stöda en utvidgning av principen med procentkonst. Procentprincipen är en finansieringsmodell för konstanskaffningar och tillämpas så att en procent av kostnaderna för ett byggnadsprojekt investeras i konst. Att utvidga principen med procentkonst är en del av regeringens spetsprojekt för kompetens och utbildning. Målet med spetsprojektet är att förbättra tillgången till konst och kultur och att främja konstens hälsofrämjande verkningar.

Pressmeddelande 23.2.

Finlandspriserna delades ut

nostoUndervisnings- och kulturminister Sanni Grahn-Laasonen har delat ut sju Finlandspriser till meriterade konstnärer. I år finns det flera konstnärer med invandrarbakgrund bland de prisbelönta. Pressmeddelande 8.12.

Finland vill sköta världsarvet ansvarsfullt och effektivt

maailmanperintoStatsrådet har godkänt principbeslutet om en nationell världsarvsstrategi som sträcker sig till 2025. Meningen med strategin är att dra upp riktlinjer för Finlands världsarvspolitik och hur Unescos världsarvskonvention förverkligas i Finland. Det har inte tidigare dragits upp riktlinjer för världsarvsverksamheten i Finland på motsvarande nivå.

Pressmeddelande 16.4.