Etusivu Kulttuuri

Ajankohtaista kulttuuripolitiikassa:

Suomi haluaa hoitaa maailmanperintöä vastuullisesti ja vaikuttavasti

maailmanperintoValtioneuvosto on hyväksynyt periaatepäätöksenä vuoteen 2025 ulottuvan kansallisen maailmanperintöstrategian, jolla linjataan Suomen maailmaperintöpolitiikkaa ja Unescon maailmaperintösopimuksen toteutusta Suomessa. Maailmanperintötoimintaa ei ole aiemmin linjattu Suomessa vastaavalla tasolla.
Tiedote 16.4.

Kulttuurin vastuualueen johtajana aloitti Hannu Sulin

Kulttuurin vastuualueen johtajana on aloittanut maaliskuun alussa ministeriössä aiemmin kulttuuriasianneuvoksena työskennellyt Hannu Sulin. Valtioneuvosto nimitti Sulinin opetus- ja kulttuuriministeriön kulttuurin vastuualueen johtajan virkaan ajalle 1.3.2015-28.2.2020.
Lue lisää

Eduskuntapuolueet vaativat lainauskorvausten nostamista Pohjoismaiselle tasolle

nostoValtiopäivillä vuosina 2011–2 015 edustettuina olevien puolueiden edustajat ovat allekirjoittaneet yhteisen julkilausuman, jossa vaaditaan lainauskorvauksen tason nostamista.

Julkilausumassa todetaan, että eduskunnassa eri valiokunnat ovat usean vuoden aikana kiinnittäneet huomiota lainauskorvausten tason alhaisuuteen esimerkiksi muiden Pohjoismaiden korvausten tasoon verrattuna sekä opetus- ja tutkimuskirjastojen jäämiseen korvauksen ulkopuolelle.

Tiedote 6.3.

Ministeri Viitanen jakoi yhdeksän Suomi-palkintoa ansioituneille taiteilijoille

suomipalkinnotVuoden 2014 Suomi-palkinnon saavat laulaja Hilja Grönfors, taiteilijat Kalle Hamm ja Dzamil Kamanger yhdessä, teatteriohjaaja Susanna Kuparinen, pianisti Jukka Nykänen, kirjailija Timo Parvela, sarjakuvataiteilija Ville Ranta, kuvaaja Timo Salminen, Taide- ja kulttuurikeskus Kaarisilta ry ja rock-yhtye Popeda. Kulttuuri- ja asuntoministeri Pia Viitanen jakoi palkinnot 4.12. Helsingissä. Tiedote 4.12.

Ota kantaa kansallisen maailmanperintöstrategian valmisteluun

logo_otakantaa_gray_1Opetus- ja kulttuuriministeriö on käynnistänyt hallitusohjelmaan kirjatun kansallisen maailmanperintöstrategian laatimisen. Strategiaa varten on Otakantaa.fi -keskustelufoorumilla 24.11.-15.12.2014 mahdollisuus evästää maailmanperintöstrategian valmistelutyötä. Kerro kokemuksistasi, toiveistasi ja nosta esiin uusia ideoita.
Lue lisää

Lastenkulttuuripoliittinen ohjelmaehdotus käyntiin hankkeilla

lastenkulttuuriVuoden 2014 Lapsenpäivä-palkinnot on myönnetty Rauman taidemuseolle ja Tanssiteatteri Raatikolle. Lastenkulttuurin valtionpalkinnot saavat kirjailija-kuvittaja Linda Liukas ja Soiva Siili -musiikkiduo.

Palkinnot jakoi ministeri Viitanen, joka kertoi lastenkulttuuripoliittisen ohjelmaehdotuksen toteuttamisen käynnistyvän hankkeilla, joilla lisätään lasten osallistumista taiteeseen ja kulttuuriin ja luodaan uusia tapoja kokemuksille.
Tiedote 20.11.

Lainauskorvauksiin tulossa reilu korotus

kirjastossaHallitus on sopinut täydennyksistä vuoden 2015 talousarvioesitykseen ja ehdottaa lainauskorvaukseen 4 miljoonan euron korotusta. 

Tekijänoikeudellisena korvauksena maksettava summa siitä, että teoksen kappaleita lainataan kirjastosta, kaksinkertaistuu korotuksen myötä reiluun 8,2 miljoonaan euroon.
Tiedote 17.11.

Ministeri Viitanen jakoi musiikin, näyttämö- ja tanssitaiteen valtionpalkinnot

palkinto

Tämän vuoden musiikin valtiopalkinnon sai Helsingin tuomiokirkon poikakuoro Cantores Minores. Näyttämötaiteen valtiopalkinnon sai näytelmäkirjailijayhteisö Teksti ja tanssitaiteen valtionpalkinnon tanssitaiteilija Mirja-Liisa Herhi.

Tiedote 4.11.

Aineettoman kulttuuriperinnön yleissopimuksen toimeenpanon valmistelu hyvässä vauhdissa

Suomi hyväksyi Unescon yleissopimuksen aineettoman kulttuuriperinnön suojelemisesta vuonna 2013. Opetus- ja kulttuuriministeriö on antanut Museovirastolle tehtäväksi yleissopimuksen toimeenpanon valmistelun.

Museovirasto luovuttaa keväällä 2015 opetus- ja kulttuuriministeriölle esityksen siitä, kuinka sopimusta olisi tarkoituksenmukaisinta toteuttaa Suomessa. Valmistelutyötä tehdään yhteistyössä ministeriön, asiantuntijoiden ja sidosryhmien kanssa.

Tiedote 29.10